torsdag 10 mars 2011

Läget i Libyen

Läget i Libyen är som många vet väldigt spänt just nu, rebellerna har tagit kontroll över flera städer och Gaddafis anhängare är inte rädda för att använda våld. Allt började med demonstrationerna i Benghazi och Tripoli i februari. Invånare i Libyen hade påverkats av vad som hänt runt omkring i världen de senaste veckorna och tog nu mod till sig att sätta sig emot Muammar Gaddafi. Militären får order om att skjuta och 19 människor får sätta livet till i Benghazi. Gaddafi har däremot hela tiden förnekat händelserna i Libyen och säger att hans folk älskar honom, istället väljer han att skylla på terrorgruppen AL- Quaida. Han vägrar att lämna ifrån sig makten, trots att en inofficiell övergångsregering har utsetts av FN. 


Man kan välja att se händelserna runt om i världen som både positiva och negativa. Det är på tiden att diktaturen störtas och ger alla människor lika rätt i världen. Först då kan vi i-länder starta en kamp mot svält, sjukdomar, växthuseffekter, jämnlikhet och respekt och förståelse för andras kulturer och lagar. Vi lever i skilda världar i dagens samhälle enligt mig. Vi svenskar ser hemska inslag från världens alla hörn där dem visar människor som svälter, barn som är föräldralösa och ständiga terroristdåd och sprängladdningar som orsakar hundratals(om inte tusentals) dödsfall varje dag. Vi säger att vi känner medkänsla för dem, vi skickar en hundring i månaden till hjälporganisationer som lovar en bättre framtid genom din gåva. Sen är vi nöjda, vi tror att vi har gjort allt vi kunnat och återgår till våran tv och mat i överflöd! Men sanningen är att det finns så mycket mer att göra! Men vi människor är så förbaskat lata, tänk om det vore vi i Sverige som vore drabbade? Då hade vi undrat varför ingen hjälpte oss?


Det är precis samma sak med Libyen just nu, inget land har hittills viljat ingripa på riktigt förrens Frankrike idag som första FN-land erkände sitt stöd till motståndsrörelsen. 


Men priset för revolutionen är dyrt och många människor har mördats och tvingats lämna sina hem. Dagligen torteras människor av Gaddafis anhängare för att dem vill vara fria, dem vill få sin åsikt hörd. Istället blir dem slagna, hånade och tystade. Gaddafi förnekar att folket är missnöjt med honom men låter samtidigt tortera människor för sina åsikter. Han hänger ju ut sig själv och bekräftar exakt vad demonstranterna påpekar. Att folket inte får sin röst hörd och blir straffade när dem försöker. Visst är det synd om människorna som blir torterade och mördade, men om det inte vore för dem skulle Gaddafi fortfarande kunna sitta på sin tron och styra och ställa. Det är dem som är hjältarna, inte vi andra som bara sitter och kollar på i väntan på att fredagsfilmen ska börja igen, vi ägnar en tanke, skänker en peng och påpekar att vi tycker att det som händer är fel. Men vi är handlingsförlamade och fega! Vi har ju redan satt in oss så skönt i våra soffor, varför ska vi behöva lyfta på rumpan? Det är ju inte vi som är drabbade? Eller?

6 kommentarer:

  1. Khadaffis skräckvälde kan inte få fortsätta,men som Monstret sa i sitt tal är Medelhavsländerna hotade.Vem vet vilka vapen Khadaffi har?Han är lika lömsk och oberäknelig som säkerheten i ett japanskt kärnkraftverk, och våra politiker måste agera mycket försiktigt och taktiskt i samråd med arabvärlden för att få bukt med eländet i Libyen.Det brådskar nu!

    SvaraRadera
  2. Vi är inte handlingsförlamade och jag håller med om att det brådskar nu,men det är som vi sett,inte gjort i en handvändning och utan risk för skador på en civilbefolkning,något som kan tänkas orsaka diplomatiska förvecklingar eller militära risker för Europa på sikt.Tänk på att Bildt främst måste tänka på Sveriges och svenska militärers säkerhet och endast vid ett FN-krav egentligen kan/får agera mera kraftfullt!Vi vill nog alla hjälpa Libyens folk till frihet och självbestämmande,för Khadaffi 67,pensionsmässig, har gjort sitt nu!Alla är överens om detta,men vi vet inte vilka intressen han har i Sverige som han som pensionerad överste kan tänkas vilja ägna sig åt.Ett slott i Uppsala ville exempelvis inte ha Muharrams donation för att hysa hans sk gröna bok,som han uppenbarligen ville förära oss kristna i sann jihadisk och shariamuslimsk missionärsanda.Blir det jihad där? Kanske har han bara tänkt sig ett stilla böneliv på mattan i sin Islamic center-moské i Malmö.Vi vet inte heller helt säkert om arabförbundet kan hålla ett avtal.Khadaffi kan det i alla fall inte, och han har verkligen gjort sitt,den politiskt sett skabbige rondellhunden.Hos oss får han inte asyl!Detta har Jimmie Åkesson bestämt motsatt sig.

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas verkligen att Khadaffi inte tänker söka asyl i Svea Rike eller i Skåneland heller för den delen.I Sevilla gjorde man en riktigt skarp protestaktion,när man begravde en gris på en tänkt byggplats för en moské,så dit kan han inte heller bege sig.(Se filmen på YouTube!)Spanjorerna har samma argument som SD och vill inte veta av en islamisering av sitt kristna land,där vänsterelementen agerar som motvalls käring,och man undrar då, om de tänker finna sig i islamistiskt förtryck?Islamister gör ju rent hus med deras ideologi!Se på Iran!

    SvaraRadera
  4. Nu tycks det i alla fall verka som krigslyckan vänt för bruna turbanens välde.Rebellerna tar snart hand om honom med Allahs och omvärldens stöd.

    SvaraRadera
  5. Herw we gooo!Wrrrrooooooooooooooom to Libya!!!!!> > > > > > > > > >

    SvaraRadera
  6. Veit ni når di norske oljeshejker aaker till Libya for å hemte opp olje?Vi normenn har ju resurser ti å hemte opp olje,og vi ER MEGET INTRESSERET av Khadaffis olje.Vi aaker direkt etter boberne sluter å falle,for vi er ickje dumme vi normenn.Vi vill jo leve for å spendere disse oljepengerne.

    SvaraRadera