torsdag 17 mars 2011

Kärnkraften i Japan är utom kontroll, Sverige vill ha ut mer från den.

Händelserna i Japan de senaste dagarna har nog öppnat de flesta människors ögon. Japan som har ansetts vara de mest utvecklade och bäst förberedda land för naturkatastrofer och kärnkraftsolyckor tittar nu hjälplöst på när deras kärnkraftverk står i lågor och härdsmälta. Trots det farliga läget i Japan där man just nu försöker kyla ner reaktorerna i kärnkraftverket med hjälp av vattenbombning bland annat, har Sveriges regering inte reagerat nämnvärt på hur kärnkraften påverkar oss. Tvärt om har svenska regeringen nyligen kämpat för att få igenom ett förslag där kärnkraftverkets temperaturer skulle höjas farligt nära temperaturen för härdsmäta, allt för att få fram mer el för en billigare kostnad. Medans flera andra länder har trappat ner behovet för kärnkraft drastiskt de senaste dagarna. Det återstår bara att se vad som kommer att beslutas på EU-toppmötet och om Sverige kan finna sig i det.


Jag förstår inte själv varför kärnkraften är den största energileverantören vi har i dagens samhälle när vi vet hur farlig den kan vara. Olyckan i Tjernobyl 1986 borde varit en väckarklocka kan tyckas. Strålningen dödade tusentals människor och förvandlade området kring till en total spökstad, än idag föds det barn med missbildningar och sjukdomar och människor som levde eller är släkt med någon som levde i närheten av Tjernobyl dör av sjukdomar som man tror beror på strålningen. Redan innan händelserna i Tjernobyl hölls ett demokratiskt val i Sverige där man röstade ner kärnkraften, och vi blev lovade att all kärnkraft skulle vara borta år 2010! Nu står vi här ett år senare och vill istället utöka den? 
 Vi lever i ett samhälle där man prioriterar en farligare lösning som kan kosta oss liv för att det är den billigaste lösningen, det hade kunnat vara förståeligt om var man styrde sitt "egna" land. Då hade det varit var man för sig själv. Men nu gäller det ett land med flera miljoner invånare, om inte en hel värld! Om man då inte kan lätta på plånboken för att sätta stopp för kärnkraften, hur ska vi då kunna överleva i generationer. Vår generation är nog den lataste, giriga och mest själviska generation som någosin vandrat på denna jord, trots att vi har nått längre i utvecklingen än alla våra tidigare generationer. Borde inte vi vara de ansvarsfulla som har lärt oss efter våra föräldrars misstag tycker man?

Men nej, icke sa Nicke! Vi beter oss istället som den slarviga lilla lillebrorsan som plockar fram alla leksaker han äger, leker tills dem är sönder allihopa och vägrar sedan städa upp efter sig, det kan ju mamma eller pappa göra tycker man. I detta fallet finns det inga föräldrar som kan "städa" upp efter oss, tvärt om blir det den yngre generationen som ska behöva städa efter oss, våra ofödda barn! Är det rätt sätt att ta hand om sina problem? Låta dem ligga tills någon annan tar hand om det...
Men vad händer om den "andra" personen gör samma sak? Han låter våra saker ligga framme, samtidigt som han plockar fram egna för att lämna kvar när även han är borta. Det är frågan som vi inte längre kan gömma undan och prioritera hur det kommer gå i veckans fotbollsmatcher eller vad man som är mode att ha på sig nästa år. Det är en fråga som har varit aktuell alltför länge och har legat obesvarad alltför länge!


Det går inte att förneka det längre, Kärnkraft är och kommer alltid vara fyllt med faror. Vi borde ha tillräckligt med bevis nu för att världen ska ha insett det tycker man, vad krävs egentligen för att vi ska ge upp den billiga lösningen? Ska miljontals människors liv behöva gå till spillo och länder bli obebodda på grund av faran för strålning?! Alla politiker och vetenskapsmän där ute! Städa undan era leksaker nu sluta försöka reparera dem som är trasiga för att ni gillar dem, det är dags att öppna plånboken och köpa bättre och mer hållbara leksaker! 


Svenska forskare har nyligen bevisat att det fanns människor i flera tusen år i nordeuropa innan man lärde sig kontrollera elden, det betyder att dem överlevde utan värme, el och kärnkraft. Kunde urtidens människor leva under sådana villkor med dubbelt så lite hjärna som oss, då borde vi kunna hitta en oerhört bättre lösning än kärnkraft!

4 kommentarer:

  1. Med all respekt för den som räds kärnkraften,måste ändå påpekas att Japans kärnkraftverk är helt felplacerade,mitt i jordbävningsområdet!Vi här i det bättre lottade Sverige har inga alternativ som räcker, innan fusionskraftsproblemen är lösta.Alternativenergi:vind,sol och bergvärme räcker inte!Det blåser ju inte på vintern,och solen lyser inte alltid...Forskning behövs!Lagring av energi?

    SvaraRadera
  2. Alla kloka uppfinnarhjärnor ute på nätet uppmanas komma med kreativa lösningar på lagringsproblemen av ex. solelen från Sahara,värmen från bergvärmebrunnarna och vindkraften från höststormarna på västkusten,så att vi kan köra vår industri,värma våra hus och surfa på internet, även när det är vindstilla och solen gått i moln.Än har vi inte fusionskraft!(Då slipper vi kärnkraften!)Forska!

    SvaraRadera
  3. Den där omröstningen som skedde förra året var väldigt märklig! Först så röstade vi mot kärnkraft men det blev inte så. Istället byggde vi mer. Jag tycker att det borde finnas mer vindkraft istället för kärnkraft.

    SvaraRadera
  4. Jo,men var ska denna vindkraft,som varken räcker till eller är aktiv på vintern,när den som bäst behövs, placeras?De stora verken bullrar ju och orsakar på sikt livsfarlig stress!De går ofta sönder.Du får räkna med elavbrott, och då kan du ju inte surfa,om du inte har en handdriven dynamo förstås,och för att driva den måste du äta mer, men då släpper du faktiskt ut mera växthusgaser som miljöpartiklarna också anser vara så farliga...,så det kostar att leva min vän!Vi är så många här på jorden som tar plats,och alla kräver resurser.Dessa måste FORSKAS fram och tills dess är vi tyvärr beroende av den inte riskfria kärnkraften för vår industri,våra jobb och vår välfärd.Denna debatt förde vi redan i mitten av 70-talet!Redan då diskuterade vi FUSIONSKRAFT.

    SvaraRadera