onsdag 13 oktober 2010

På jordens villkor!

Enligt en ny rapport av världsnaturfonden, WWF, så utnyttjar mänskligheten
50 % mer naturresurser än vad våran planet tål. Samtidigt släpper vi ut koldioxidutsläpp som aldrig för, precis som om vi skulle ha en privat luftkonditionering kring jorden som hela tiden gör sig av med alla giftiga gaser och farliga ämnen i vår luft så att vi slipper tänka på det.

Man nämner också att om mänskligheten fortsätter att missbruka jordens resurser på samma sätt som man gör idag så kommer det att krävas 2 jordklot år 2030.

Men ändå så verkar ingen bry sig nämnvärt om dessa gigantiska problem som vi kommer att tvingas möta inom kort om inte ALLA skärper sig.
Jag hör folk säga varje dag att: Jag hjälper miljön genom att panta mina flaskor och burkar, tar cykeln till jobbet och släcker ljusen hemma. Men frågan är:
Räcker verkligen detta?
Visst, det är klart att vi sparar både energi och naturresurser på detta sättet, men problemen försvinner knappast för det, om vi har tur lyckas vi däremot kanske skjuta upp det ett par år. Men inte mer...

Det är en bra början, och ett bra initiativ av speciellt Sverige som verkligen är ett av dom land som storsatsar på returpack och allt vad det heter.
Men det är som sagt bara en början och det finns så mycket mer som återstår att göra innan tiden rinner ut, och klockan tickar...
Frågan är om mänskligheten skulle förtjäna ännu ett jordklot? Vad är det som kommer att hindra oss från att tro att jorden och dens resurser är oändliga åter igen? Är det inte lika bra att vi istället står för våra handlingar och försöker att reparera våra misstag istället?

Det är dags för jordens ledare och invånare att vakna, man har varit medvetna om dessa ständigt växande problem i flera år nu, men ändå har inte mycket drastiskt gjorts. Och det är precis det som behövs nu för att rädda vår jord, drastiska åtgärder. Vissa saker kan tyckas vara löjliga att anpassa sig till i det samhället vi lever i idag, men sanningen är att vi har bara oss själva att skylla eftersom att det är vi själva som har satt oss i denna sitsen. Det är dags att inse att jorden och dess naturresurser inte längre kan motsvara vår levnadsstandard. Det är dags för oss att börja leva på jordens villkor...

1 kommentar:

  1. Tyvärr så är det ganska lätt att säga att man ska göra något åt saken men när det väl kommer till kritan så är de allra flesta av oss alldeles för bekväma för att avstå något.

    SvaraRadera