torsdag 17 februari 2011

Dör för friheten

Dem senaste veckorna har revolutionen i Egypten uppmärksammats stort bland medierna där många människor har fått sätta livet till för vad dem tror på. På öriket Bahrain som ligger vid persiska viken utanför Saudiarabiens kust pågår just nu liknande protester för reformer och förändring inom landet. Men polisen i landet försöker nu tysta ner demonstranterna med våld och hittills har 6 personer fått sätta livet till. Pärlrondellen som ligger i landets huvudstad Manama liknas nu som Bahrains egna befrielsetorg och trots att regeringen har förbjudit demonstrationer i området samlas varje dag tusentals människor för att protestera mot landets styre.


Jag tycker att det är hemskt hur man kan bestämma att man inte ska få säga vad man vill och tycker, som svensk har jag svårt att tänka mig det. Men i detta fallet precis som många andra är det inte enbart regeringen som förbjuder detta, polisen stödjer regeringen trots order om att öppna eld och använda våld om demonstrationerna inte upphör. Polisen är trots allt vanliga människor precis som protestanterna, dem har säkert släktingar,vänner och kollegor som protesterar men trots det så kan dem ta till våld mot den fredliga folkmassan för att splittra den. 


Även personerna som styr landet är lika mycket värda som folket i massorna, liksom dem har dem visioner om hur landet ska styras och hur mycket invånarna ska få vara med och bestämma. Så vad ger ledarna rätten att säga att dem vet bäst? Vad ger dem rätten att tysta motståndet som tror på något annat? Problemet försvinner inte heller enligt mig när man "tystar" människor, problemet växer sig bara större även om det tycks försvinna för en tid. Men risken är ofta stor att motståndet börjar sätta våld mot våld vilket kan leda till inbördeskrig, vad skiljer då protestanterna från ledarna i landet? Eftersom att alla är lika mycket värda, även om du är fattig eller rik, kvinna eller man och styr ett land eller vill vara med och påverka landet. Det är bara synd att alla jordens människor inte kan leva efter den regeln. 

1 kommentar:

  1. Du är en begåvad filosof Love,men försök använda pronomina: de/dem på rätt sätt!Se efter i din grammatikbok eller fråga din svensklärare,för du har mycket att komma med.Fortsätt och skriv!Du har verkligen framtiden för dig i skrivar-och-webvärlden:)

    SvaraRadera