onsdag 17 november 2010

Slutet närmar sig...

Nu börjar slutet på Harry Potter serien närma sig med stora kliv. Succé böckerna som har dramatiserats och sålt i flera miljoner kopior världen över har nu äntligen fått en avslutning. Under 10 långa år har vi fått följa   trollkarlen Harrys äventyr på Hogwarts där han med hjälp av sina vänner har fått möta allt ifrån gigantiska ormar, dementorer, varulvar och Harrys svurna fiende Voldemort. 8 böcker och tillhörande filmer har det hunnit bli och även om många av oss inte har läst böckerna, så har man garanterat inte kunnat undgå att se någon av filmerna. 


Många liknande filmer som har baserats på böcker brukar bli uttjatade efter upprepade historier och uppföljare som kan tyckas komma utan någon plan alls på att avrunda. Tyvärr är det ofta så i vårt samhälle att man gör uppföljare endast för att tjäna pengar och bryr sig därför inte om hur kvalitén på storyn och hur slutresultatet blir. Det tycker jag är lite sorgligt, speciellt när man har baserat filmerna på en författares egna verk och därför tvekar många författar på att låta någon få rättigheterna till att göra film av verket. Det var exakt hur J.K Rowling uttryckte sig när hon först fick höra förslaget om att göra film av Harry Potter. Eftersom att Rowling redan var en förmögen kvinna så kunde man inte locka henne med pengar. Men hon ändrade sig och tur var det. För Harry Potter serien är en av få filmserier baserade på riktiga böcker som aldrig blir uttjatade eller sämre med åren enligt mig. Tvärtom har serien blivit bättre och bättre med åren och nu skulle man gärna få göra ett par extra böcker med tillhörande filmer om man frågade mig.


Så vad är det med serien som "förtrollar" sina läsare och tittare? hur kan man fortsätta att göra miljardvinster på Harry Potter när den har funnits i över 10 år? 
Svaret tror jag är enkelt, J.K Rowlings böcker är fyllda med kvalitet och när hon påbörjade sitt skrivande så bodde hon i en liten lägenhet där värmen knappt fungerade vid flera tillfällen. Så det var knappast något hon slängde ihop i ett desperat försök att tjäna pengar. Eftersom att då hade man lika gärna kunnat att sluta efter första böckerna, men hon har fullföljt serien tills att hon har varit nöjd med slutet. Och det tycker jag är extra stort och visar på hur mycket Harry Potter faktiskt måste betyda för henne, och då är det väl knappast så konstigt att man tvekar på att låta någon göra film på de klassiska böckerna? Det fick bära eller brista och som tur för Rowling så har både regissörerna och skådespelarna till filmerna varit klockrena, duktiga och älskade. 


Men alla bra ting har ett slut och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...
Nu återstår bara att se om de två avslutande delarna av filmserien kan göra lika stor succé och ge ett värdigt avslut till alla Harry Potter fans där ute!

1 kommentar:

  1. Filmerna är bra och visar bra kvalitet som du säger. Man märker att hon har lagt ner sin tid och själ i detta, vilket har gett bra resultat. Jag förstår bara inte vad hon får alla sina idéer ifrån. Hon inspirerar verkligen och går in för rollen. Jag ska se den nya filmen på lördag vilket ska bli väldigt kul :)

    SvaraRadera